Nemetschek SE versterkt competentie in gebouwbeheer

  • MCS Solutions, dochteronderneming van Nemetschek, verwerft 100% van de aandelen van Axxerion, een complete SaaS-provider voor facility management, onderhoud en property management.
  • De producten, technologieën, geografische spreiding en typen klanten van Axxerion vullen die van MCS Solutions goed aan
  • Samen bieden MCS Solutions en Axxerion een totaaloplossing voor gebouwbeheer, IWMS en Smart Building in een SaaS-model

München, 11 januari 2019 – Softwareprovider Nemetschek SE (ISIN 0006452907) heeft vandaag aangekondigd dat zijn dochteronderneming MCS Solutions het Nederlandse SaaS-bedrijf Axxerion overneemt. Axxerion levert workflowgebaseerde cloudsoftware voor facility management, onderhoud en property management. Met zijn flexibele oplossing heeft Axxerion een sterke positie weten op te bouwen in de dynamisch groeiende markt voor gebouwenbeheer, met een huidige marktwaarde van meer dan 20 miljard euro. Met een personeelsbestand van zo’n 100 mensen levert Axxerion hoogstaande multi-tenant software met uiteenlopende functionaliteit aan ongeveer 2000 internationale klanten, in vele branches. Vooraanstaande klanten zijn o.a. VodafoneZiggo, Facilicom Q-Park, Nutricia, MVGM, twee van de Big 4 accountantsorganisaties, en één van de grootste financiële instellingen in Nederland. Het bedrijf is gevestigd in drie verschillende locaties in Nederland en is via indirecte verkoopkanalen actief op de Belgische, Duitse en Amerikaanse markt.

Pure SaaS-speler in vastgoedbeheer

De gebruiksvriendelijke software van Axxerion optimaliseert processen in property- en facility management op basis van best practices. De software wordt volledig als een SaaS-businessmodel aangeboden en stroomlijnt de klantprocessen met behulp van flexibel in te richten workflows.

Dankzij het workflowgebaseerde karakter is het systeem ideaal voor zowel het MKB als grotere organisaties waarbij een snelle implementatie van best practice-processen mogelijk is. De software wordt ingezet in uiteenlopende organisaties zoals verzekeraars, ziekenhuizen, (zorg)instellingen en overheidsorganisaties.

Perfecte aanvulling op het productportfolio voor gebouwbeheer

Met deze overname versterkt de Nemetschek Group zijn competenties in strategische, snelgroeiende gebouwbeheersectoren:

  • Commercieel vastgoedbeheer waarbij Nemetschek via zijn dochteronderneming CREM Solutions al een leidende positie bekleedt in de Duitse markt. Met de overname van Axxerion versterkt de Group nu wereldwijd zijn gebouwbeheercompetenties en footprint.
  • De markt voor Integrated Workplace Management System (IWMS) waarbinnen Axxerions workflowgebaseerde cloudsoftware een aanvulling vormt op het IWMS-aanbod met IoT-integratie van MCS Solutions. Hierdoor wordt het mogelijk om nieuwe klantsegmenten te bedienen, de groei te versnellen en de SaaS-footprint van het bedrijf te vergroten.
  • Smart buildings, een groeimarkt gestuurd door innovatie, waarin de Group wereldwijd actief is via het COBUNDU-merk. Smart buildings maken gebruik van realtimegegevens en analyses om workflows dynamischer te maken en een slimmere, op activiteiten gebaseerde dienstverlening mogelijk te maken.

Door te investeren in gebouwbeheersoftware kunnen eigenaars van gebouwen aanzienlijk kosten besparen, de exploitatie en het onderhoud vereenvoudigen, de productiviteit en de efficiëntie van het gebouw vergroten, beter beantwoorden aan de behoeften van gebruikers en differentiëren in het aanbod binnen de competitieve vastgoedmarkt.

Hans Verschuren, medeoprichter en Chief Sales Officer bij Axxerion, merkt op: “Wij zagen meteen dat de bedrijven elkaar goed aanvullen. Door deel uit te maken van een grotere groep krijgen we nieuwe kansen en verdere groeimogelijkheden. Ik ben erg enthousiast dat ik hieraan kan gaan bijdragen.

Koen Matthijs, CEO van MCS Solutions, is het hiermee eens: “Door de krachten met Axxerion te bundelen positioneert Nemetschek zich als sterke, complete en wereldwijde speler op de softwaremarkt voor vastgoed en IWMS. Axxerion en MCS Solutions kennen beide een cultuur van ondernemerschap en een sterke commitment voor excellentie, de belangrijkste ingrediënten voor verdere en snellere groei.

Patrik Heider (woordvoerder en Chief Financial and Operations Officer bij Nemetschek): “Wij zijn erg blij met deze strategische stap. Axxerion gaat deel uitmaken van onze MCS Solutions-eenheid en zal het SaaS-aanbod in ons gebouwbeheersegment versterken. Bovendien versterken we hiermee onze positie in de snelgroeiende markt van gebouwbeheersoftware.

Axxerion groeit snel en is zeer winstgevend. In 2018 wordt een omzet van ruim 12 miljoen euro verwacht. De prijs voor de aankoop van 100% van de aandelen bedraagt ongeveer 75 miljoen (contant en schuldenvrij).